1. Home 
  2. Actueel 
  3. Nieuwsberichten 
  4. Participatie op z’n Georgisch: მონაწილეობა

Participatie op z’n Georgisch: მონაწილეობა

Nieuwsbericht | 16-04-2012

Afgelopen maart gaven Maaike de Beer en Mayke Deuss, beide senior adviseur bij het Centrum Publieksparticipatie (CPP), een participatieworkshop aan een enthousiast projectteam uit Ajara, Georgië. Dit projectteam staat aan de lat om een streekplan te maken voor de autonome regio Ajara.

Ajara wil zich graag ontwikkelen tot toeristische trekpleister. Met de Zwarte Zeekust, subtropisch klimaat, ruige bergen en een lekkere keuken heeft Ajara alles in huis om hierin te slagen. Er wordt al volop gebouwd, alleen gebeurt dat tot nu toe zonder plannen of het betrekken van de omgeving. Hier wil de overheid verandering in brengen.

Het team wil met dit project een voorbeeld zijn voor toekomstige plannen in Ajara. Ze hebben daarom Nederland om hulp gevraagd. Dienst Landelijk Gebied, trekker van het project, en de Commissie voor de m.e.r. hebben het CPP ingevlogen voor hun expertise op het gebied van publieksparticipatie.

CPP in Georgië

Maaike en Mayke tijdens een field visit inAjara

Actief meedoen en betrekken

In een inspirerende workshop zijn we tot de bouwstenen gekomen voor het participatieplan. Bij deze workshop was het voltallige projectteam Spatial Plan Ajara aanwezig. Opvallend genoeg waren dit allemaal architecten. Bij de start van de workshop zaten ook een aantal hoogwaardigheidsbekleders van het ministerie van Economie en Financiën, waaronder de staatssecretaris. Het is leuk om te zien dat de workshop die het CPP inzet bij IenM projecten ook in een andere cultuur werkt. De gezamenlijke ambitie voor participatie was snel gevonden. Ook waren er goede ideeën voor participatievragen en hoe deze gesteld kunnen worden. Het in kaart brengen van je stakeholders is in Nederland heel gebruikelijk. Hier ging een hele wereld voor ze open. De staatssecretaris was na afloop onder de indruk. Hij nam de resultaten in ontvangst en is op pad gestuurd met een aantal taken. Zo gaat hij zelf een actieve bijdrage leveren aan de participatie door, samen met het projectteam, inwoners vragen te stellen over de plannen. De resultaten die hieruit komen gaat hij gebruiken in de plannen gebruiken, en koppelt dit ook terug aan de omgeving.

 Staatssecretaris neemt resultaten in ontvangst 

De staatssecretaris neemt de resultaten van de workshop in ontvangst.

Meer informatie

Ook geïnteresseerd in de workshop van het CPP? Neem contact op met Maaike de Beer, 070 456 9656 of Mayke Deuss, 070 456 8771.

Centrum Publieksparticipatie

Hoofdmenu

Servicemenu

RSS