Met PGB een scootmobiel kopen

Met PGB een scootmobiel kopen

PGB staat voor Persoonsgebonden Budget. Wanneer je via een WMO traject in aanmerking komt voor hulp in natura of een PGB heb je meer vrijheid met een Persoonsgebonden Budget. Dit is een geldbedrag dat je naar eigen inzicht mag besteden, bijvoorbeeld voor een scootmobiel naar keuze. Hoe dit werkt leggen we op deze pagina uit.

Krijgt iedereen een PGB?

Nee, er moet een aantoonbare reden zijn om in aanmerking te komen voor het Persoonsgebonden Budget. Het betreft de kwetsbare mensen in de samenleving zoals senioren, chronisch zieken, een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking, of jongeren die een specifiek probleem of aandoening hebben. Er is geen inkomensgrens gesteld aan het PGB, de eigen bijdrage kan wel verschillen op basis van financiële draagkracht.

Krijg je alleen geld voor zorg?

Nee, hoewel het vaak gaat om het (zelfstandig) inkopen van zorg, kan een budget ook toegekend worden om hulpmiddelen aan te schaffen. Wanneer je minder mobiel bent kan dit een scootmobiel zijn. Het maakt dus niet uit hoe oud je bent. Aangezien jongeren vanaf zestien jaar ook op deze vervoermiddelen mogen rijden, kan dit dus ook een optie zijn voor jongere personen die op de één of de andere wijze beperkt zijn in hun mobiliteit.

Ik heb geld gekregen, wat nu?

Uiteraard gaat er een heel traject vooraf aan de toekenning van een PGB, maar als het gelukt is mag je vervolgens naar eigen inzicht het bedrag besteden. Zo kun je naar een webshop gaan, jouw scootmobiel uitzoeken en naar behoefte configureren. Je betaalt dan met het geld wat je is toegewezen. Om het proces te versnellen is het verstandig om vooraf alle mogelijkheden te bekijken en een lijstje samen te stellen van wat je nodig hebt. Zo zijn er scootmobielen waarbij je in plaats van handbediening ook voetbediening kunt laten plaatsen. Wanneer je weet wat alle opties zijn, kun je ook gericht jouw Persoonsgebonden Budget aanvragen.

Is WMO voor een scootmobiel mogelijk?

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning, naast WLZ (Wet Langdurige Zorg), ZVW (Zorgverzekeringswet) en de Jeugdwet zijn dit de belangrijkste pijlers van zorgverlening in Nederland. Is de WMO / PBG ook een subsidie voor scootmobielen? En zo ja, hoe werkt dit?

WMO voor een scootmobiel

Als je zelfredzaam wit blijven, dan heb je wellicht ondersteuning nodig in de thuissituatie. Met zorg aan huis of specifieke hulpmiddelen kun je blijven participeren in de samenleving. Je kunt dan contact opnemen met de gemeente om een aanvraag in gang te zetten, dit kan ook via internet. Wanneer je dit niet zelf kunt krijg je een onafhankelijk persoon toegewezen die je door het proces zal leiden. Voor de aanvraag en mogelijke ondersteuning hoef je niet te betalen, je moet wel een verplichte eigen bijdrage betalen na afloop. Het stappenplan gaat als volgt:

  1. Je maakt eerst melding bij een WMO loket. Dit kun je vaak zelf online doen. Je kunt ook contact opnemen met het sociale loket van de gemeente.
  2. Je bespreekt met de gemeente wat je nodig denkt te hebben, en waar je omgeving hulp kan bieden.
  3. De gemeente gaat jouw situatie evalueren en zal binnen tien werkdagen (twee weken) een uitspraak doen.
  4. Ben je het eens met het voorstel? Dan onderteken je het formulier en stuurt deze terug.
  5. Vervolgens zal de gemeente binnen twee weken beslissen wat je krijgt en hoe.
  6. Vaak is er de keuze tussen hulp in natura of een geldbedrag via het PGB. Voor een scootmobiel kopen is geld de beste oplossing.

Krijg je altijd geld via WMO?

Nee, zoals je ziet is er een stappenplan, bij iedere stap kunnen er obstakels zijn. En de eindconclusie sluit niet altijd aan bij wat je voor ogen hebt. Trek er dus wat tijd voor uit, daarnaast zul je bij maatwerk aanpassingen ook moeten wachten op de levering. Wanneer er haast bij is zou je ook kunnen overwegen om te betalen in termijnen via de leverancier. Dan verloopt het proces een stuk sneller, en houd je alles in eigen hand.

Meer weten of de wetgeving en spelregels van scootmobielen?