Problemen met e-mail oplossen

Problemen met e-mail oplossen?

Het is altijd vervelend als je een mailtje stuurt, en pas later achter komt dat de ontvanger die nooit heeft gekregen. Of vice versa: je krijgt een ongeduldige vraag wanneer je eindelijk op je mail gaat antwoorden. Een mail die je nooit hebt gehad. Zeker in een business setting kan het extreem vervelend zijn als je problemen met je e-mail hebt, en daardoor belangrijke berichten mist. Waardoor worden dit soort problemen veroorzaakt? Lees hier wat je kunt doen om je e-mailproblemen op te lossen en te zorgen dat je privé- of bedrijfscommunicatie weer vlekkeloos verloopt.

Je kunt wel mailen maar geen mail ontvangen

Een nieuw e-mail account moet je eerst instellen. Als je dat niet doet of als je kiest voor de verkeerde instellingen, dan kan het zijn dat jij zelf geen mailtjes kunt versturen. Kijk of dit het geval is door een paar testmailtjes te sturen naar andere e-mailadressen, bijvoorbeeld via een eigen mailaccount of die van een goede bekende. Komen die mailtjes niet aan? Kijk dan of er foutberichten door je e-mailaccount worden aangemaakt. En ga de handleiding van het betreffende e-mailaccount na om te kijken hoe de instellingen moeten staan.

Je kunt wel e-mail ontvangen maar niet versturen

Het tegenovergestelde is ongeveer even vervelend. Als jij wel mailtjes kunt sturen, maar geen enkele nieuwe e-mail binnenkrijgt, dan is de meest voorkomende oorzaak de beperkte schijfruimte van je inbox. Bij de accounts van grote providers zoals Gmail en Hotmail heb je bijna onbeperkte schijfruimte. Gebruikt jouw bedrijf een andere, kleinere provider, dan is het mogelijk dat je maar 50 tot 100 mb schijfruimte hebt. Vooral als er vaak grote bestanden naar je worden verstuurd, dan kan het domweg zijn dat je mailbox vol zit. Tijd om die uit te mesten dus. Kijk of je je e-mail kan sorteren op grootte. Je ziet dan automatisch welke e-mailtjes de meeste ruimte innemen in je mailbox. De grootste en minst belangrijke daarvan kan je verwijderen, al dan niet nadat je de bestanden die er waarschijnlijk bijgesloten zitten hebt gedownload. Vraag na dit schoonmaakklusje iemand om je een e-mailtje te versturen (of verstuur er zelf een vanaf een ander account). Als deze e-mailtjes dan wel binnenkomen, dan heb je zojuist de oplossing gevonden.

Je kunt grote e-mails niet versturen

Elke provider heeft een eigen maximumgrootte voor e-mails. In de praktijk is die niet zo groot. Je kunt bijvoorbeeld maximaal mailtjes van 5, 10 of 25 megabyte versturen. Een grote foto is in dat geval al voldoende om het versturen per e-mail onmogelijk te maken. Bij de meeste providers krijg je dan een berichtje dat je niet zulke grote e-mails kunt verzenden. Maar bij andere mailboxen moet je zelf maar uitvogelen waarom dat ene mailtje niet verstuurd wordt. Als je kunt nagaan of jouw bericht inderdaad te groot is voor dit mailaccount, dan zijn er gelukkig andere mogelijkheden om het bestand te versturen. Dropbox en gedeelde mappen in Google Drive of OneDrive zijn uitstekende manieren om ook grotere berichten met bekenden te delen. Wil je eenmalig iets versturen naar iemand met wie je geen mappen deelt, dan is WeTransfer een fantastische oplossing. Met deze dienst kan je meerdere bijlagen tegelijkertijd versturen tot een formaat van 2 gigabyte. De ontvanger kan deze bestanden dan heel makkelijk downloaden en op zijn eigen computer zetten.

Je kunt geen e-mailtjes sturen of ontvangen

Als communicatie via e-mail helemaal niet lukt, dan zou het zomaar kunnen wezen dat jouw e-mailbox als verdacht wordt aangemerkt door je virusscanner. Elk mailtje dat je wilt versturen en zeker elk mailtje dat binnenkomt wordt dan als een beveiligingsrisico aangemerkt. Sommige virusscanners zijn zo streng dat ze ook bonafide programma’s als mogelijke virussen aanmerken. In dit geval is de oplossing om je virusscanner tijdelijk uit te zetten, en te proberen of dit het probleem verhelpt. Is de virusscanner inderdaad de oorzaak, dan kun je jouw e-mailprogramma als uitzondering toevoegen in de scanner. De scanner vat jou berichtjes dan niet langer als verdacht op.