Welke soorten internetverbinding kan je kiezen

Welke soorten internetverbinding kan je kiezen?

Om de verbindingen van jouw computers en mobiele apparaten met het internet te maken, heb je een internetabonnement nodig. Zonder WiFi of bekabeld internet kom je niet ver meer als je thuis wilt werken, contact houden met je sociale omgeving of het laatste nieuws wil bekijken. Als je op zoek bent naar een nieuwe internetverbinding dan moet je weten dat er tegenwoordig meer keuze is dan ooit tevoren. De aanbieders struikelen over elkaar heen om jou de beste en meest betaalbare deals te geven.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het handig om te weten dat er verschillende soorten internetverbindingen beschikbaar zijn. Die variëren nogal in snelheid, beschikbaarheid en soms ook in betrouwbaarheid. Het is vaak de moeite om voor een iets duurdere aanbieding te kiezen en een geweldige internetsnelheid met hoge betrouwbaarheid te krijgen. Tegelijkertijd is het helemaal niet duur om een goed internetpakket te bestellen waarmee je een snel WiFi-netwerk in je hele huis en zelfs in je tuin of buitengebied krijgt. Ook is het een uitstekend idee om internet af te nemen in een all in one pakket, samen met telefoon en tv. Hier lees je hoe je de verschillende internetabonnementen snel met elkaar kunt vergelijken.

Hoe vergelijk je internetverbindingen met elkaar

Wat voor soort internetverbinding je wilt is voor een belangrijk deel afhankelijk van wat jij ermee gaat doen. Wil je constant high-definition films streamen, of beantwoord je eens in de week je e-mail? Misschien wil je gewoon zo min mogelijk geld kwijt zijn. Of misschien wel juist investeren in de laatste luxe toevoegingen. Altijd geldt dat de belangrijkste factor om je keuze op te baseren de snelheid is. De snelheid van je internet maakt het verschil tussen een geweldige gebruikerservaring en oneindig veel frustratie. Kijk dus wat de gemiddelde snelheden van internet zijn, en hoeveel je bereid bent te investeren in een hogere snelheid. Een snelheid van 50 megabyte is tegenwoordig  echt wel de ondergrens. Daarmee kun je YouTube filmpjes afspelen, muziekbestanden downloaden en comfortabel op elke gewenste site surfen. De snelheid van je internet hangt af van de aanbieder van je modem en vooral van het soort verbinding. Welke soorten internetverbindingen bestaan er?

VDSL

VDSL is de opvolger van ADSL, de bekende internetverbinding via de telefoonlijn. Dankzij moderne technologie is dit niet meer de extreem trage verbinding uit de jaren 90. De snelheden van VDSL kunnen die van kabelinternet benaderen. Dat komt ook omdat VDSL vaak alleen de laatste 10 of 20 meter gebruik maakt van de koperen telefoonlijn – vanaf een centrale is de VDSL-service verbonden via glasvezel, wat veel sneller is. De snelheid hangt daardoor af van jouw afstand tot de zogenaamde wijkcentrale van VDSL. Je kunt op internet nagaan waar het dichtstbijzijnde wijkcentrale is, en wat jou VDSL-snelheid dus waarschijnlijk zal worden. De maandbedragen voor internet via deze verbinding liggen erg laag.

Kabelinternet

Kabelinternet is een snelle en moderne verbinding die gebruikt maakt van dezelfde kabels als telefoon en internet. Daardoor wordt kabelinternet in de praktijk vaak afgenomen in combinatie met telefoon en televisie. Zo’n all in one pakket geeft je een flinke korting omdat je drie diensten tegelijkertijd bij dezelfde aanbieder afneemt. De kosten voor een gemiddeld all in one pakket liggen zo rond de €50 a €60.

Glasvezel

Glasvezel is nieuw, snel en duur. Als je Premium internet wilt, onbeperkt films binnen wil kunnen  halen of streamen, of andere bewerkingen wilt uitvoeren die een zeer sterke dataverbinding vereisen, kies dan voor glasvezel. Zeker als je zelf regelmatig bestanden uploadt naar internet is glasvezel een absolute uitkomst. Je kunt je op verbindingen van 1000 megabyte per seconde of meer abonneren. Glasvezel is meestal als los pakket beschikbaar. Het is aan de prijs en het is ook nog niet overal in Nederland beschikbaar. Vergelijk deze internetverbinding op internet om te kijken of glasvezel in jouw woonplaats op dit moment al een optie is.

Hoe sluit je je internetverbinding aan?

Als je internetpakket geleverd krijgt zit daar een modem bij. De internetaansluiting is een fysieke aansluiting die afhankelijk van de soort internetverbinding die je hebt gekozen aangesloten wordt in je meterkast of via een coaxkabel je woning binnenkomt. Het modem sluit je aan op deze verbinding en je stelt het af volgens de gebruiksaanwijzingen in de handleiding. Het modem begint dan met het uitzenden van wi-fi, maar je kunt er ook ethernetkabels opsluiten waardoor je bekabeld internet op je computer of laptop kunt krijgen. Om je wi-fi te kunnen gebruiken moet je de juiste verbinding selecteren en het wi-fi wachtwoord invullen. Deze gegevens worden bijgeleverd bij je modem. Op het modem sluit je ook de decoder voor je televisie en je vaste telefoon aan. Al deze apparaten hebben hun eigen stekker en moeten worden aangesloten op netstroom.